Portal Informacje UE we Wrocławiu

Noc Laboratoriów 2019

Data opublikowania: 21.10.2019 | aktualizacja: 30.10.2019

Wrocławskie firmy, uczelnie, instytucje państwowe i naukowe o zmierzchu 19 października otworzyły drzwi do swoich pracowni badawczych, na co dzień niedostępnych dla laików. Podobnie jak w poprzednich latach organizatorem Nocy Laboratoriów jest NOKIA. Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu już po raz trzeci uczestniczył w tym projekcie.

Wejściówki (wymagana była rejestracja) na nasze prezentacje rozeszły się w kilkanaście minut od uruchomienia zapisów!

Na sześciu warsztatach, w trzech laboratoriach przyjęliśmy blisko 90 osób.
Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu zaprosił dorosłych i dzieci na pokazy i prelekcje o tematyce technologia żywności i żywienie człowieka. W programie były następujące wydarzenia:
Sprawdź czy Twoja dieta jest zbilansowana pod względem wartości energetycznej i odżywczej.
Podczas zajęć komputerowych z użyciem programu „Dieta 6.0” uczestnicy bilansowali swoją dietę oraz korygują ją pod względem wartości odżywczych i energetycznych.
Zbadaj sam żywność w laboratorium
W trakcie zajęć laboratoryjnych wykładowcy opowiadali o budowie i wartości odżywczej jaja kurzego.
Magia eksperymentowania
Pokaz zachęcał do eksperymentowania w każdym wieku, w rolę chemika można się bowiem wcielać także we własnej kuchni mając odpowiednie produkty spożywcze.
Chemia od kuchni
Podczas warsztatów uczestnicy poznali naukowe podstawy zwykłych kulinarnych czynności, jak gotowanie, smażenie czy pieczenie. Dzieci miały możliwość przygotowania samodzielnie domowych karmelków.
Sprawdź czy Twój organizm jest dobrze odżywiony witaminą C oraz wykryj jej obecność w wybranych wzbogacanych produktach spożywczych
Celem ćwiczeń jest: ocena stopnia wysycenia organizmu witaminą C poprzez wykonanie testu językowego oraz jakościowe wykazanie obecności witaminy C w wybranych wzbogacanych produktach spożywczych.
Właściwości przeciwutleniające produktów, które jemy. Co to takiego i czy nam szkodzi?
Naukowcy odpowiadali na wiele pytań, m.in. Czym są wolne rodniki? Czy owoce są lekarstwem na choroby cywilizacyjne? Czego można dowiedzieć się z etykiet produktów spożywczych? Czy trzeba bać się dodatków do żywności?

Koordynatorem Nocy Laboratoriów na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu jest dr inż. Hanna Sikacz. Wszystkie imprezy Nocy na naszej uczelni przygotowali pracownicy Wydziału Inżynierii Produkcji, wśród nich: dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UE, dr inż. Gabriela Haraf, dr inż. Monika Wereńska, dr inż. Mirosława Teleszko, mgr Marta Bochniak i dr inż. Ewa Biazik.
zdjęcia Lucyna Wasylina
WydrukujWyślij do znajomego
zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem