Wejściówki (wymagana była rejestracja) na nasze prezentacje rozeszły się w kilkanaście minut od uruchomienia zapisów!
Na sześciu warsztatach, w trzech laboratoriach przyjęliśmy blisko 90 osób.
Sprawdź czy Twoja dieta jest zbilansowana pod względem wartości energetycznej i odżywczej.
Podczas zajęć komputerowych z użyciem programu „Dieta 6.0” uczestnicy bilansowali swoją dietę oraz korygują ją pod względem wartości odżywczych i energetycznych.
Zbadaj sam żywność w laboratorium
W trakcie zajęć laboratoryjnych wykładowcy opowiadali o budowie i wartości odżywczej jaja kurzego.
Magia eksperymentowania
Pokaz zachęcał do eksperymentowania w każdym wieku, w rolę chemika można się bowiem wcielać także we własnej kuchni mając odpowiednie produkty spożywcze.
Chemia od kuchni
Podczas warsztatów uczestnicy poznali naukowe podstawy zwykłych kulinarnych czynności, jak gotowanie, smażenie czy pieczenie. Dzieci miały możliwość przygotowania samodzielnie domowych karmelków.
Sprawdź czy Twój organizm jest dobrze odżywiony witaminą C oraz wykryj jej obecność w wybranych wzbogacanych produktach spożywczych
Celem ćwiczeń jest: ocena stopnia wysycenia organizmu witaminą C poprzez wykonanie testu językowego oraz jakościowe wykazanie obecności witaminy C w wybranych wzbogacanych produktach spożywczych.
Właściwości przeciwutleniające produktów, które jemy. Co to takiego i czy nam szkodzi?
Naukowcy odpowiadali na wiele pytań, m.in. Czym są wolne rodniki? Czy owoce są lekarstwem na choroby cywilizacyjne? Czego można dowiedzieć się z etykiet produktów spożywczych? Czy trzeba bać się dodatków do żywności?