Green Days 2019
Data opublikowania:
17.04.2019
| aktualizacja:
24.04.2019
Green Team i Enactus zaprosili na Green Days 2019
zorganizowane z okazji Światowego Dnia Ziemi, który w tym roku przypadał 22 kwietnia 2019.
16 kwietnia:
W trakcie spotkań prof. Bożena Ryszawska opowiadała Na czym polega nasza odpowiedzialność wobec planety i przyszłych pokoleń?. Następnie prof. Dorota Teneta-Skwiercz przedstawiła wyniki
badań pn. Co studenci UE Wrocław sądzą o prośrodowiskowym zaangażowaniu ich Uczelni, a prof. Karol Kociszewski mówił o ofercie edukacyjnej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu w
obszarze zrównoważonego rozwoju, CSR, zielonej gospodarki.
Ewa Konczal reprezentująca CEE Manager European Venture Philanthropy Association- EVPA mówła na temat Career in impact investment.
Po południu odbyły się wegetariańskie warsztaty kulinarne pt. Food for Planet. Zero waste
przygotowane przez pracowników Bistro Kamienna (w CKU).
17 kwietnia:
Studenci Enactus UE zaprosili na dyskusję nt zdrowego stylu życia w kontekście – moda czy konieczność, w formule debaty oxfordzkiej, której celem jest prezentacja tezy, którą siłą argumentów
starają się udowodnić przeciwnicy tezy oraz jej obrońcy.
W laboratorium Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego odbyły się warsztaty pt. „Badanie jakości wody i ścieków”. Program warsztatów obejmował wstęp nt. konieczności uświadomienia sobie, że każda działalność człowieka wpływa na środowisko naturalne i najczęściej jest to wpływ negatywny,
powodujący jego degradację oraz że istnieje konieczność monitorowania stanu jakości środowiska i opracowywania działań mających na celu zmniejszenie negatywnego wpływu działalności człowieka na
wszystkie jego komponenty. Uczestnicy mieli możliwość samodzielnego wykonania wybranych oznaczeń jakościowych wody pitnej i „spreparowanych” ścieków (m.in. pH, przewodność, stopień zasolenia,
potencjał redukcyjno-oksydacyjny, stężenie chlorków, poziom twardości, stężenie związków biogennych: azotanów i fosforanów) oraz omówione zostały wyniki wykonanych oznaczeń i ich znaczenie dla wody
pitnej (woda wodociągowa, woda butelkowana, woda ze studni) i wód powierzchniowych (rzek, jezior, stawów). Warsztaty prowadziły: dr inż. Katarzyna Górska i dr inż. Ewa Walaszczyk z Katedry
Biotechnologii i Analizy Żywności.
Centrum Rozwiązań Systemowych poprowadziło warsztaty New Shores – a Game for Democracy.
New Shores – a Game for Democracy to wieloosobowa gra, w której silny nacisk położono na zaangażowanie emocjonalne i bezpośrednią komunikację pomiędzy graczami.
Uczestnicy rozgrywki „przenieśli się” na wyspę, obfitującą w bogate złoża węgla i lasy pełne zielonych drzew i dojrzałych owoców. W przeciwieństwie do tradycyjnych gier, New Shores nie stawia
przed graczami konkretnej misji do wypełnienia. Musieli oni sami ustalić swoje priorytety, angażując się w szereg działań, od gospodarowania zasobami wyspy po rozbudowę prywatnych domów lub
inwestycje publiczne.
Jak wiemy każda strategia przynosi określone skutki, indywidualne, społeczne, ekonomiczne i przyrodnicze. Eksploatacja zasobów naturalnych wspiera rozwój gospodarczy i społeczny, ale może
również zaburzyć delikatną równowagę ekologiczną wyspy i wywołać klęski żywiołowe. Jakie decyzje podjęli gracze?
zdjęcia: Robert Jadach i Lucyna Wasylina