Portal Informacje UE we Wrocławiu

Green Days 2019

Data opublikowania: 17.04.2019 | aktualizacja: 24.04.2019

Green Team i Enactus zaprosili na Green Days 2019 zorganizowane z okazji Światowego Dnia Ziemi, który w tym roku przypadał  22 kwietnia 2019.  

Program Green Days

więcej na temat GREEN TEAM







16 kwietnia: 
W trakcie spotkań prof. Bożena Ryszawska opowiadała Na czym polega nasza odpowiedzialność wobec planety i przyszłych pokoleń?. Następnie prof. Dorota Teneta-Skwiercz przedstawiła wyniki badań pn. Co studenci UE Wrocław sądzą o prośrodowiskowym zaangażowaniu ich Uczelni, a prof. Karol Kociszewski mówił o ofercie edukacyjnej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu w obszarze zrównoważonego rozwoju, CSR, zielonej gospodarki.
Ewa Konczal  reprezentująca CEE Manager European Venture Philanthropy Association- EVPA mówła na temat Career in impact investment.
Po południu odbyły się wegetariańskie warsztaty kulinarne pt. Food for Planet. Zero waste przygotowane przez pracowników Bistro Kamienna (w CKU).

17 kwietnia: 
Studenci Enactus UE zaprosili na dyskusję nt zdrowego stylu życia w kontekście – moda czy konieczność, w formule debaty oxfordzkiej, której celem jest prezentacja tezy, którą siłą argumentów starają się udowodnić przeciwnicy tezy oraz jej obrońcy. 

W laboratorium Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego odbyły się warsztaty pt. „Badanie jakości wody i ścieków”. Program warsztatów obejmował wstęp nt. konieczności uświadomienia sobie, że każda działalność człowieka wpływa na środowisko naturalne i najczęściej jest to wpływ negatywny, powodujący jego degradację oraz że istnieje konieczność monitorowania stanu jakości środowiska i opracowywania działań mających na celu zmniejszenie negatywnego wpływu działalności człowieka na wszystkie jego komponenty. Uczestnicy mieli możliwość samodzielnego wykonania wybranych oznaczeń jakościowych wody pitnej i „spreparowanych” ścieków (m.in. pH, przewodność, stopień zasolenia, potencjał redukcyjno-oksydacyjny, stężenie chlorków, poziom twardości, stężenie związków biogennych: azotanów i fosforanów) oraz omówione zostały wyniki wykonanych oznaczeń i ich znaczenie dla wody pitnej (woda wodociągowa, woda butelkowana, woda ze studni) i wód powierzchniowych (rzek, jezior, stawów). Warsztaty prowadziły: dr inż. Katarzyna Górska i dr inż. Ewa Walaszczyk z Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności.

Centrum Rozwiązań Systemowych poprowadziło warsztaty New Shores – a Game for Democracy.
New Shores – a Game for Democracy to wieloosobowa gra, w której silny nacisk położono na zaangażowanie emocjonalne i bezpośrednią komunikację pomiędzy graczami.
Uczestnicy rozgrywki „przenieśli się” na wyspę, obfitującą w bogate złoża węgla i lasy pełne zielonych drzew i dojrzałych owoców. W przeciwieństwie do tradycyjnych gier, New Shores nie stawia przed graczami konkretnej misji do wypełnienia. Musieli oni sami ustalić swoje priorytety, angażując się w szereg działań, od gospodarowania zasobami wyspy po rozbudowę prywatnych domów lub inwestycje publiczne.
Jak wiemy każda strategia przynosi określone skutki, indywidualne, społeczne, ekonomiczne i przyrodnicze. Eksploatacja zasobów naturalnych wspiera rozwój gospodarczy i społeczny, ale może również zaburzyć delikatną równowagę ekologiczną wyspy i wywołać klęski żywiołowe. Jakie decyzje podjęli gracze? 


zdjęcia: Robert Jadach i Lucyna Wasylina
WydrukujWyślij do znajomego
zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem