Prowadzę edukację żywieniową już od ponad piętnastu lat. Jestem autorką programu studiów i zależy mi nie tylko na tym, by przeszkolić dietetyków, ale także by uświadomić im ogromną rolę
edukacji prozdrowotnej seniorów. Kształcenie w tym kierunku osób starszych przełoży się na poprawę jakości zdrowotnej ich życia. Chcemy pokazać osobie starszej, jakie korzyści przyniesie
zmiana w jej sposobie żywienia. Dotyczy to zarówno profilaktyki, jak i terapii. To wpływa na poprawę różnych paramentów w ustroju (np. profilu węglowodanowo-lipidowego krwi, gospodarki
kwasowo-zasadowej i elektrolitowej). Tym samym możliwe jest zmniejszenie dawek leków, a to znów obniża koszty diagnostyki i leczenia. Oczywiście zmiany w żywieniu osób starszych należy
wprowadzać stopniowo, nie nagle i nie na siłę, uwzględniając nawet „smaki i zapachy z dzieciństwa”.
Młodsi Polacy też ostatnio coraz bardziej dbają o swoje odżywianie…
Zdrowe i młodsze osoby patrzą na sposób odżywiania głównie przez pryzmat wyglądu i samopoczucia. Starsze przez pryzmat życia. One chcą żyć. I to są osoby, które najchętniej stosują zalecenia
żywieniowe. Rozumieją, że mogą zwolnić procesy chorobowe, dobrać żywienie w taki sposób, aby współgrało ze stosowaną farmakoterapią. Oczywiście edukacja jest ważna, ale z każdym pacjentem
trzeba pracować indywidualnie. Należy uwzględnić wiek seniora, płeć, chorobę główną, choroby współistniejące, stosowane leki/suplementy diety oraz częstotliwość i intensywność aktywności
fizycznej.
W programie studiów czytamy: „Studia skierowane są do absolwentów szkół wyższych”. Czy to zatem program adresowany tylko do osób zajmujących się profesjonalnie opieką i żywieniem osób
starszych, m.in. pracowników domów opieki społecznej, pielęgniarek? Czy może w nich uczestniczyć osoba mająca pod opieką osoby starsze, nieznająca tak dobrze tematyki
zdrowotnej?
Zapraszamy na studia wszystkie osoby, których drogi zawodowe i prywatne są związane z opieką nad osobami starszymi. Tematyka nie wymaga dogłębnego wykształcenia medycznego czy pedagogicznego.
Jedynym wymogiem jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów dowolnego kierunku. Mogą to być już studia na poziomie licencjatu lub inżyniera.
Jestem filologiem. Mam pod opieką dwoje ponad siedemdziesięcioletnich rodziców. Odnajdę się na tych studiach?
Z pewnością. Studia są także kierowane do edukatorów i nauczycieli w technikach o kierunku: Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik technologii żywności, Technik technologii
żywności ze specjalnością dietetyka.
Czego konkretnie nauczę się w trakcie studiów?
Dowie się pani, jak ocenić stan odżywienia pacjenta chodzącego (samodzielnego), ale i tego poruszającego się na wózku inwalidzkim, czy też pacjenta leżącego. Każdy z nich ma zupełnie inne
potrzeby żywieniowe. Będzie umiała pani zaplanować sposób żywienia zarówno pacjenta indywidualnego, jak i żywionego w placówkach żywienia zbiorowego oraz żywionego klinicznie (dojelitowo i
pozajelitowo), uwzględniając przy tym wielochorobowość, wielolekowość, aktywność fizyczną, spożywane suplementy diety i żywność wzbogacaną. Nauczy się pani, jak edukować seniorów, jakie
proponować im produkty, jak odczytywać i interpretować zawarte na opakowaniach informacje dotyczące aspektów żywieniowych i zdrowotnych. Nauczy się pani, jaką fitoterapię można zastosować u
seniorów, jakie wprowadzić suplementy diety i żywność wzbogacaną, jak zalecać im aktywność fizyczną, która leży u podstaw piramidy zdrowia.
W ramach ostatniego bloku słuchacze będą analizowali i układali jadłospisy osób starszych, uwzględniające ich choroby.
Tak, najpierw na przykładzie prawdziwych danych (analiza przypadku) będziemy oceniać sposób żywienia osoby starszej, a następnie korygować go pod katem profilaktyki lub już dietoterapii.
Zaplanujemy również żywienie dla placówki żywienia zbiorowego (jadłospisy dekadowe), uwzględniając sezon.
Czy taki program studiów realizują jakieś inne polskie uczelnie?
Nie, w naszym kraju to jedyny taki kierunek studiów. Owszem, jest realizowany przedmiot Dietetyka geriatryczna na kierunku dietetyk w uczelniach medycznych. Również w nieco wąskim zakresie
porusza się tę tematykę na przedmiotach związanych z żywieniem człowieka, dietetyką, dietoterapią, a nawet na gerontologii na studiach pedagogicznych. Jednak to tylko część treści tych
przedmiotów, bo omawia się też inne stany fizjologiczne. Nam zależy na szerszym omówieniu okresu starzenia i jego szczególnych potrzeb żywieniowych.
Zajęcia ruszają na początku listopada 2020. Co, jeśli jednak zostaną zaostrzone warunki nauki w związku z COVID 19?
Jesteśmy na to przygotowani. W przypadku utrzymującej się sytuacji epidemicznej w kraju zajęcia będą prowadzone w trybie zdalnym w czasie rzeczywistym w programie MS Teams.
Studia trwają dwa semestry. W 23 blokach będzie realizowanych 160 godzin nauki. To bogaty program.
Żałuję, że studia trwają tylko dwa semestry. Tematyka jest bardzo szeroka, ale myślę, że uczestnicy wykorzystają ten czas maksymalnie.
tel. 71 36 80 452,
• Studia realizowane są we współpracy z Polskim Towarzystwem Żywienia Klinicznego.
• Absolwent otrzymuje świadectwo ukończeniu studiów podyplomowych prestiżowej Uczelni.
- dla klientów instytucjonalnych, w przypadku gdy liczba osób z jednej organizacji, uczestniczących w danej edycji jest większa niż trzy,
- dla stałych klientów, tj. osób, które w ciągu co najwyżej dwóch lat przed rozpoczęciem studiów podyplomowych ukończyły studia lub szkolenia organizowane przez Uniwersytet Ekonomiczny we
Wrocławiu,
- dla pracowników instytucji współpracujących z Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu.