Najmłodsi Naukowcy na UEW
Data opublikowania:
19.07.2019
Magia kolorów, wykrywanie obecności białka, testowanie wytrzymałości skorupki jaja kurzego, określanie barwy olejów spożywczych oraz dużo uśmiechu! Młodzi Naukowcy w laboratoriach Wydziału
Inżynieryjno-Ekonomicznego UEW.
Podobnie, jak w roku ubiegłym, pomimo okresu wakacyjnego 18 lipca 2019 r. laboratoria Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu tętniły życiem, a to wszystko za sprawą 30-osobowej grupy uczestników
półkolonii letnich, organizowanych przez firmę CZAR, współpracującą z Katedrą Agroinżynierii i Analizy Jakości oraz Katedrą Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Instytutu Chemii i
Technologii Żywności, Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego.
Młodzi Naukowcy mieli przyjemność uczestniczyć w wielu kolorowych, ciekawych i absorbujących eksperymentach, które z niebywałym zaangażowaniem i pasją wykonywali pod opieką pracowników Uczelni: mgr
Marty Kołodziej oraz dr inż. Moniki Wereńskiej.
Uczestnicy mieli możliwość wykonania eksperymentów z użyciem teksturometru, za pomocą którego sprawdzali wytrzymałość skorupy jaja kurzego, przeprowadzali także reakcje identyfikacyjne, mające na
celu wykrywanie białka w produktach spożywczych, a także dokonywali pomiarów barwy olejów rzepakowych, będących obiektem badawczym w pracy doktorskiej mgr Kołodziej.
Mili goście mieli tym samym zdecydowany wkład w postęp prac i zagadnień badawczych, które jak mają nadzieje pracownicy Uczelni zaprocentuje w ich dorosłym życiu, ponieważ jak sami stwierdzili na
koniec warsztatów: za około 10–15 lat z przyjemnością zostaną naszymi studentami.
Marta Kołodziej, fot. Robert Jadach